
 

FAQs for  
ESAA local Projects application process 

(as for 6th of August 2019) 
 

Please find below a first excerpt of FAQs that have come to our attention. Have a look 
at the questions as you might have the same queries. If you do not find an answer to 
your question below feel free to contact ​service@esaa-eu.org​ .  
 

No
. 

Questions Answers 

1 Q:​ What is the maximum percentage of 
Honoraria for large projects for Trainers 
and guest speakers? 

A:​ For both lots (small/ large projects), fees to 
Coordinator’s (and Co-applicant’s) project 
management staff & trainers are not eligible project 
costs (see annex II / financial regulations/ 1. eligibility 
of costs). 
  
Further explanations: 
„Local projects are designed to help alumni and 
students to implement their projects and ideas on the 
ground. The vast network of the four Member 
Organisations and additional local partners gathers 
an immense pool of expertise, skills and knowledge 
of volunteers. These human resources are more 
than sufficient to design and implement high quality 
local projects. But for the implementation of local 
projects often human resources (i.e. the time of 
volunteers) is not sufficient. To implement a project 
additional resources (for logistics, venues, 
production of materials, etc.) are necessary. This is 
where ESAA local projects are meant to step in to 
support the local project idea of the volunteers. At 
the same time, it is expected that the content and 
implementation of the local project (organisers, 
facilitators, trainers, experts, speakers etc.) is 
covered by volunteers only (be it volunteers form the 
vast ESN, EMA, OCEANS, gE network, be it 
volunteering form partner organisations).”  

2 Q :​ If the Coordinator or local partner 
organisations will offer services for the 
project, can they be paid for these 
services? 

A: ​please refer to A 1. 

ESAA local Project Application 1 

mailto:service@esaa-eu.org


 

3 
 

Q:​ Would I be allowed to get (external) 
trainers and experts and can they be 
remunerated? 

A: ​please refer to A 1. 

4 Q:​ If there is a need to buy a projector, is 
it this cost eligible or not? 

A:​ Cost to rent a projector are considered eligible 
project cost. 

5 Q:​  Is it obligatory to include “unforeseen 
costs” (max. 5% of total budget) this in 
the budget? 

A:​ Yes, it is compulsory to include this position to 
avoid that unexpected cost (for example higher flight 
ticket costs as originally planned) endanger the 
implementation of the project. 

6 Q:​ Regarding the category of Project 
Management (3%) of total budget, what 
will happen if money is left into this 
category and can the amount “left” in this 
category be moved to another category of 
expenses? 

A:​ Project management cost can be included ​with 
up-to 3%​ of total direct project costs, if you think that 
your project doesn’t need 3%, you can include a 
lower percentage. Remaining budget under this 
position cannot be transferred to other budget 
headings. 
 

7 Q:​ Trainer/Guest speaker travel cost is it 
reimbursed with the policy #7 in ANNEX 
II individually or not? 

A:​ It is your decision if you want to reimburse such 
travel costs already during the event (and hand in 
the invoices, documentation etc. with the overall 
financial report), or follow the financial regulations / 
7. Reimbursements of individual travel costs. 

8 Q:​ There is a section called “Justification 
of the estimated costs”, should I write 
there that for example for this expense I 
will have invoice, for another expense I 
will have individual contract, is that the 
right logic for filling this section?  

A: ​The purpose of the budget justification template is 
a) to have a justification why a position budgeted is 

necessary for the implementation of the project 
b) to avoid miscalculations 
  

9 Q:​ Is it possible to include food for 
organizers? If YES where (which 
category) it should be mentioned?  

A: ​The budget template has a position “4. Catering, 
food” where you could add a line for staff/organisers. 
  
Further explanations: ​Please include all project 
expenses which do not directly fit to the position 1.-4. 
into “5. other expenses”. 

10 Q: ​If external partners provide services 
(ex. website design, graphic design) is 
this cost eligible and under which 
category? 

A: ​Partners are organizations aiming for the same 
goals and should collaborate with their own means 
and in their own interest. Their contribution to the 
project generally can not be paid. 
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If goods (i.e flyers) and services (hotel rooms, 
transport) are purchased for the local project this is 
not a partner but a contractor. 
In case your project for example foresees external 
layout and printing of a flyer, and the content is 
prepared by the project coordinator or partner, the 
production cost, including layout are considered 
eligible project cost. 
In case the project coordinator or partner hires a 
journalist or an editor to prepare the content, related 
honoraria are considered non eligible. Please also 
refer to A1. 
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